fbpx
Blog

Cum sa iti alegi partenerul in sanatatea ochilor!

Alegerea unui partener de lunga durata in sanatatea ochilor este foarte importanta. La urma urmei, veți avea încredere în medicul dumneavoastră pentru a vă proteja sentimentul prețios de vedere și pentru a vă ajuta să vă mențineți o viață de bună viziune.

Primul pas în decizia dvs. este să înțelegeți că există două tipuri de medici pentru ochi: optometriști și oftalmologi. Și există un al treilea „O” printre furnizorii de îngrijire a ochilor: opticianul.

Ce este un optometrist? Un optometrist este un medic de ochi care a obținut diploma de Doctor de Optometrie (OD). Optometriștii examinează ochii atât pentru problemele de vedere, cât și pentru problemele de sănătate și pentru corectarea erorilor de refracție prin prescrierea de ochelari și lentile de contact. Unii optometriști oferă, de asemenea, îngrijire vizibilă scăzută și terapie vizuală.Sfera îngrijirii medicale care poate fi asigurată de optometrist este determinată de legea statului.  Ambii, optometriști și oftalmologi ,examinează ochii și prescriu ochelari și lentilele de contact.Optometriștii pot, de asemenea, să participe la îngrijirea pre și postoperatorie dacă aveți operație oculară efectuată de un oftalmolog. Un optometrist în general trebuie să completeze un program de doi ani în scoala.La fel ca oftalmologii, optometristii sunt obligați să îndeplinească în mod continuu cerințele educației pentru a-și menține licența și a rămâne la curent cu cele mai recente standarde de îngrijire a ochilor. Ce este un oftalmolog?Un oftalmolog este medic (MD) sau medic de medicină osteopatică (DO), care este specializat în îngrijirea ochilor și a viziunii. Oftalmologii sunt instruiți să efectueze examene de ochi, să diagnosticheze și să trateze boala, să prescrie medicamente și să efectueze operații oculare. De asemenea, scriu prescripții pentru ochelarii și lentilele de contact.

Oftalmologii completează, în general, patru ani de facultate, patru ani de școală medicală, un an de stagiu și un minim de trei ani de rezidență în domeniul oftalmologiei spitalicești.Așadar (pentru a extinde analogia cu stomatologia), în timp ce educația unui optometrist este similară cu cea a unui dentist general, educația și formarea unui oftalmolog sunt mai asemănătoare cu cea a unui chirurg oral.

Ce este un optician?Un optician nu este un medic pentru ochi, dar opticienii sunt o parte importantă a echipei tale de îngrijire a ochilor. Opticienii folosesc prescripțiile scrise de un optometrist sau de oftalmolog pentru a se potrivi și vinde ochelari și alte lucruri conexe.Ei recomanda cel mai bun produs in functie de nevoie pacientului si monteaza ochelarii dupa reteta. Ce medic de ochi ar trebui să văd: un optometrist sau un oftalmolog?Dacă ochii dvs. sunt sănătoși și nu necesită un tratament medical sau chirurgical specializat, tipul de medic de ochi pe care îl alegeți pentru examenul de rutină este o chestiune de preferință personală.Optometriștii și oftalmologii efectuează atât examene de rutină pentru ochi, cât și ambele tipuri de medici ochi sunt instruiți pentru detectarea, diagnosticarea și gestionarea bolilor oculare care necesită tratament medical și non-medical.Dacă aveți deja o problemă a ochilor medicali – cum ar fi glaucomul, degenerescența maculară sau cataracta – este important să căutați o îngrijire de la un medic care este foarte instruit și calificat în monitorizarea și tratarea stării dumneavoastră. În multe cazuri, acest lucru poate însemna că îngrijirea ochilor medical sau chirurgical de către un oftalmolog special instruit este în ordine. În astfel de cazuri, optometristul dvs. (sau medicul oftalmolog general) vă poate trimite la un coleg care este specialist în tratarea stării dumneavoastră.Majoritatea optometristilor oferă tratament medical pentru problemele oculare frecvente (cum ar fi ochii uscați și infecțiile oculare) și anumite boli cronice ale ochilor (cum ar fi glaucomul). Dar anumite afecțiuni oculare necesită tratament de către oftalmolog, în special dacă este nevoie de intervenții chirurgicale sau de alte îngrijiri de specialitate.

În multe cazuri, îngrijirea pentru o anumită problemă oculară poate fi asigurată de un optometrist și de un oftalmolog care lucrează în echipă. Acest aranjament se numește co-gestionare.În co-management, medicul principal de ochi (de obicei optometristul) trimite pacientul la un specialist (de obicei, un oftalmolog) pentru un plan definitiv de diagnostic și tratament. Oftalmologul poate alege să gestioneze problema din punct de vedere medical, să efectueze operații oculare sau ambele. După ce starea este controlată sau tratată chirurgical, specialistul vă trimite apoi înapoi la medicul principal de ochi de îngrijire, care continuă să monitorizeze și să vă trateze starea dumneavoastră sau să efectueze intervenții postoperatorii pe baza recomandărilor specialistului.

În cele din urmă, un factor major pe care ar trebui să-l luați în considerare atunci când alegeți un medic pentru ochi este recomandarea acestui medic de către prieteni, membri ai familiei sau colegi. Referințele „din gura in gura” sau recenziile de pe retelele sociale sunt de cele mai multe ori cea mai bună modalitate de a găsi un medic prietenos, competent și îngrijitor pentru ochi și de a evita surprize neplăcute când te duci să-ți examinezi ochii.

Noi, la Optovista am creat o echipa de ingrijire a ochilor, cu medici de cel mai inalt nivel, cu optometristi cu experienta si opticieni priceputi. Dorim sa avem grija de sanatatea ochilor intregii familii si facem tot posibilul sa ne ridicam la standardele cele mai inalte.Iti multumim ca ai avut rabdarea sa citesti informatiile de mai sus si speram ca ti-au fost de folos !