fbpx
Blog

De ce sunt importante examinarile oculare ?

De ce sunt importante examinările oculare?

Indiferent de vârsta sau de starea de sănătate fizică, este important să aveți examene periodice.

În timpul unui examen complet de ochi, medicul dumneavoastră oftalmolog nu numai că vă va determina prescrierea pentru ochelari sau lentile de contact, ci va verifica ochii pentru bolile oculare comune, va evalua modul în care ochii dumneavoastră lucrează împreună ca o echipă și vă va evalua ochii ca un indicator al dvs. sănătate.

Cine ar trebui să-și examineze ochii?

Examinările oculare reprezintă o parte importantă a întreținerii sănătății pentru toată lumea. Adulții ar trebui să aibă ochii testați pentru a-și menține prescripțiile actuale și pentru a verifica semnele precoce ale bolii oculare. Pentru copii, examenele oculare pot juca un rol important în dezvoltarea normală.

Viziunea este strâns legată de procesul de învățare. Copiii care întâmpină dificultăți în a vedea sau interpreta ceea ce văd, vor avea adesea probleme la scoala. De multe ori, copiii nu se vor plânge de probleme de vedere, pur și simplu pentru că nu știu ce arată „normal”. În cazul în care copilul dvs. are o performanță slabă la școală sau prezintă o problemă de citire sau învățare, asigurați-vă că ați programat examinarea vizuală pentru a exclude o cauză vizuală subiacentă.

Ce anume verifică medicul oftalmolog?

În plus față de evaluarea dacă aveți miopie, miopie sau astigmatism, medicul dumneavoastră va verifica ochii pentru boli oculare și alte probleme care ar putea duce la pierderea vederii. Iată câteva exemple ale condițiilor pe care le va căuta medicul dumneavoastră:

Ambliopia

Acest lucru se întâmplă atunci când ochii sunt nealiniati sau când un ochi are o prescripție mult mai diferită decât cealaltă. Creierul va „închide” imaginea de la ochiul încețoșat. Dacă este lăsată netratată, ambliopia poate împiedica dezvoltarea vizuală a ochiului afectat, ducând la afectarea permanentă a vederii.

Strabism

Strabismul este definit ca ochi încrucișați sau întorși. Medicul dvs. Oftalmolog vă va verifica alinierea ochilor pentru a se asigura că lucrează împreună. Strabismul provoacă probleme cu percepția adâncimii și poate duce la ambliopie.

Bolile oculare

Multe boli oculare, cum ar fi glaucomul și boala oculară diabetică, nu au simptome evidente în stadiile incipiente. Medicul dumneavoastră ocular vă va verifica sănătatea ochilor în interiorul și în afara lui pentru semne de probleme timpurii. În majoritatea cazurilor, depistarea precoce și tratamentul bolilor oculare pot contribui la reducerea riscului de pierdere permanentă a vederii.

Alte boli

Medicul dumneavoastra oftalmolog poate detecta semnele precoce ale unor afecțiuni sistemice și bolile prin examinarea vaselor de sânge ale ochiului, a retinei și așa mai departe. Aceștia pot să vă spună dacă dezvoltați tensiune arterială crescută, colesterol ridicat sau alte probleme. De exemplu, diabetul poate provoca scurgeri mici ale vaselor de sânge sau sângerare în ochi, precum și umflarea maculei (partea cea mai sensibilă a retinei), ceea ce poate duce la pierderea vederii. Se estimează că o treime dintre europenii care suferă de diabet nu o cunosc; medicul dumneavoastră ocular poate detecta boala înaintea medicului de îngrijire primară.

Care este diferența dintre o examinare optometrica a vederii și o examinare completă a ochilor?

Examinarea vederii este un test general care este menit să ajute la identificarea persoanelor care prezintă risc de probleme de vedere. Acesta este facut de un optometrist,care prescris reteta pentru ochelari, in cazul in care este necesar acest lucru.

O examinare optometrica poate indica faptul că trebuie să obțineți un examen de ochi, dar nu serveste ca un substitut pentru un examen complet de ochi.

O examinare oftalmologica completă a ochiului este efectuată de un medic oftalmolog și va implica testarea atentă a tuturor aspectelor viziunii dumneavoastră. Pe baza rezultatelor examinării, medicul va recomanda apoi un plan de tratament pentru nevoile dumneavboastra individuale.

Planurile de tratament pot include ochelari de vedere sau lentile de contact, exerciții pentru ochi sau intervenții chirurgicale pentru probleme musculare, tratament medical pentru boala oculară sau pur și simplu o recomandare pentru examinarea din nou a ochilor într-o anumită perioadă de timp.

Indiferent cine sunteți, examenele de ochi obișnuite sunt importante pentru a vă vedea mai clar, pentru a învăța mai ușor și a vă păstra viziunea pentru viață.Nu amanati o astfel de consultatie, chiar daca la prima vedere nu aveti nici o problema.Este mai usor sa previi, decat sa tratezi, iar vederea este cel mai important simt uman.