fbpx
Blog

Ochelari de soare

In materie de sanatate oculara, ochelarii si lentilele de contact sunt accesorii pe care poate fi necesar sa le ai in vedere cel putin o data in viata. Fie ca ai probleme de vedere sau ca esti tentat sa apelezi la astfel de solutii ca sa-ti satisfaci curiozitatea, poate fi destul de dificil atunci cand esti nevoit sa alegi intre cele doua. Odinioara, lentilele de contact aveau fie doar proprietati estetice, fiind menite sa ofere irisilor acea culoare la care ai visat dintotdeauna, fie erau prevazute cu o serie de dioptrii, scopul fiind cel de a corecta o serie de deficiente de vedere. Astazi sunt mai multe optiuni cu privire la lentile de contact, dar si la ochelari. De exemplu, vei gasi exclusiv rame de ochelari cu lentile din sticla sau plastic, fara dioptrie, cat si astfel de rame doar cu protectie impotriva luminii albastre si/sau a razelor solare. Iar lentilele de contact cu dioptrii, pot fi si ele alese in functie de culoarea pe care doresti sa o porti. Iar daca te intrebi care dintre cele doua solutii reprezinta cea mai buna alegere pentru tine, nu ramane decat sa urmaresti acest material in continuare.

Ce este mai bun pentru sanatatea ochilor mei: ochelari vs. lentile de contact?

Inainte de toate, trebuie sa stii ca, atat ochelarii, cat si lentilele de contact, sunt considerate dispozitive medicale. Sigur, exceptie fac cei care sunt exclusiv un accesoriu la care-ti doresti sa apelezi doar pentru a da o noua infatisare trăsăturilor fetei, cei care nu dispun de dioptrie si cei care nu vin la pachet cu nicio protectie reala asupra vederii. Bineinteles, exceptii exista si atunci cand vorbim de lentile de contact unde, numarul locurilor in care ai putea gasi o pereche este mult mai mare, fiind disponibile chiar si in afara centrelor medicale. 

Ambele dispozitive se regasesc intr-o varietate larga de optiuni, mai ales daca e sa vorbim despre indicatorul estetica care, ar trebui luat in considerare in cele din urma. Exista mai multe particularitati benefice si contra pe care sa le ai in vedere inainte de toate, dupa cum este mentionat in cele ce urmeaza. 

Avantajele si dezavantaje ochelari vs. lentile de contact

Nu oricine este menit sa poarte o pereche de lentile de contact. De fapt, putini sunt cei care stiu sa le aplice in mod corect si fara neplaceri. Sigur, utilizarea lor se poate transforma intr-o practica mai usoara pe termen lung. Totusi, trebuie tinut cont ca, utilizarea lentilelor necesita o dezinfectare riguroasa a acestora si a mainilor cu fiecare utilizare, dat fiind contactul direct cu suprafata ochilor. Pe cand, ochelarii, nu presupun sa atingi globul ocular, fiind mai usor de utilizat.
Ochelarii pot fi utilizati chiar si de la o varsta frageda, contrar lentilelor de contact care sunt recomandate in special adultilor, ce-ti insusesc toate normele de siguranta, pentru a evita aparitia unor posibile leziuni si infectii.

Ambele dispozitive sunt realizate dintr-o varietate de materiale. Totusi, daca in ceea ce priveste o pereche de ochelari vei resimti diferente aproape nesesizabile din punct de vedere al greutatii, materialul din care sunt confectionate lentilele poate fi mai mult sau mai putin confortabil (aducem in discutie lentilele de contact din sticla, care sunt mai dificil de utilizat si mai pretentioase).
Mentenanta acestor accesorii este in general simpla, lentilele obisnuite find usor de igienizat cu o solutie dedicata, dar in cazul lentilelor de contact se folosesc exclusiv anumite solutii dezinfectante care nu vor afecta ochiul. Chiar si aceste solutii au o valabilitate redusa si necesita asemeni modalitatii de depozitare si aplicare a lentilelor, o folosire atenta. 

O pereche de ochelari va fi necesar sa o schimbi doar in momentul in care se modifica dioptria sau atunci cand apar in mod învoit o serie de incidente neplacute. Pe cand, lentilele de contact au in general un anumit termen de valabilitate (o lună, 3 sau 6 luni), perioada dupa care va trebui sa te reorientezi catre o noua pereche ca sa nu afecteze sanatatea ochilor. Ba mai mult, asemeni ochelarilor de vedere, unele lentile pot fi utilizate exclusiv pe timpul zilei sau la activitati uzuale, in timp ce, altele sunt exclusiv pentru noapte sau pentru anumite perioade ale anului. Sunt situatii si in care, ochelarii prezinta aceeasi prescriptie pe care o poti utiliza pe intreg parcursul zilei. Iar in marea majoritate a cazurilor, unele cadre medicale recomanda o pauza dupa cateva ore in care au fost utilizate lentilele de contact. 

Un alt aspect important vizeaza si calitatea imaginii. Dat fiind modul de utilizare, ochelarii vor distorsiona in mod cert imaginea, lucru care nu se va intampla in cazul lentilelor de contact, fiind un adevarat beneficiu.
Daca esti o persoana responsabila care alterneaza intre ochelarii de vedere si cei de soare sau ai placerea de a utiliza un astfel de accesoriu, trebuie sa mai stii si ca, unele modele de lentile nu permit utilizarea concomitent cu toate perechile de ochelari. Dar exista atat ochelari, cat si lentile, cu protectie. 

Ochelarii se vor transforma in mod cert intr-un accesoriu vizibil in timp ce, lentilele, vor deveni vizibile doar la un contact foarte atent (daca alegi lentilele colorate). Totodata exista si dioptrii care nu pot fi asociate cu lentilele de contact, datorita lipsei unor tehnologii care sa permita ajustarea in raport cu o dimensiune si o grosime, respectiv un material confortabil. 

Si nu in cele din urma, poti opta atat pentru o varietate larga de forme si culori pentru ochelari, dar si in ceea ce priveste lentilele de contact.

Ca prin urmare, nu se poate vorbi de un câștigător detasat intre ochelari si lentile de contact, ambele prezentand atat avantaje, cat si dezavantaje. In cele din urma, poti solicita parerea oftalmologului sau a optometristului, fie sa analizezi riguros cele doua optiuni si s-o alegi pe cea care ti se potriveste cel mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *