fbpx
Blog

Tu stii cum se dezvolta vederea copilului tau?

Dezvoltarea vizuală a copilului dumneavoastră

Unul dintre cele mai mari momente de la nașterea bebelușului este prima dată când fiica sau fiul tău nou-născut își deschide ochii și face contact vizual cu tine. Dar nu vă îngrijorați dacă nu se întâmplă imediat.

Sistemul vizual al nou-născutului are nevoie de timp pentru a se dezvolta. În prima săptămână a vieții, viziunea nou-născutului este neclară și lipsită de detalii. De fapt, nou-născuții văd doar în nuanțe de gri. Este nevoie de câteva luni pentru ca viziunea copilului dumneavoastră să se dezvolte pe deplin.

Cunoasterea reperelor asteptate ale dezvoltarii viziunii copilului dumneavoastra in timpul primului an de viata poate asigura copilul dumneavoastra sa vada in mod corespunzator si sa se bucure de lumea lor la maxim.

În timpul sarcinii

Dezvoltarea viziunii copilului dumneavoastră începe înainte de naștere. Cum vă pasă de corpul dumneavoastră în timpul sarcinii este extrem de importantă pentru dezvoltarea corpului și a minții copilului dumneavoastră, inclusiv a ochilor și a centrelor de viziune din creier.

Asigurați-vă că urmați instrucțiunile pe care obstetricianul dumneavoastră vi le oferă în ceea ce privește nutriția adecvată și cantitatea potrivită de odihnă în timpul sarcinii. Și, bineînțeles, evitați fumatul și consumul de alcool sau droguri în timpul sarcinii, deoarece aceste toxine pot provoca mai multe probleme copilului dumneavoastră, inclusiv probleme grave de vedere.

La nastere

La naștere, bebelușul vă vede numai în alb și negru. Celulele nervoase din retină și creier care controlează viziunea nu sunt încă pe deplin dezvoltate. De asemenea, ochii nou-născuți nu au capacitatea de a se adapta sau de a se concentra asupra obiectelor apropiate. Deci, nu vă îngrijorați dacă copilul dvs. nu pare să se concentreze pe fața sau alte obiecte imediat. Este nevoie de timp. De asemenea, vă puteți asigura că, în ciuda acestor limitări, studiile arată că, în câteva zile după naștere, sugarii preferă să privească o imagine a feței mamei lor față de ceilalți.

Prima lună

Viziunea de culoare se dezvoltă în primele câteva săptămâni de viață, astfel încât bebelușul dvs. începe să vadă lumea în culori pline. Dar acuitatea vizuală și teaming-ul ochiului durează un pic mai mult – așa că dacă ochii copilului dumneavoastră privesc ocazional nefocalizați sau nealiniat, nu vă faceți griji.

Ochii sugarilor nu sunt la fel de sensibili la lumina vizibila ca ochii adulti, dar au nevoie de protectie fata de radiatiile UV nocive ale soarelui. Țineți ochii copilului în umbră în aer liber, pe cat posibil.

Lunile 2 și 3

Viziunea copilului se îmbunătățește și cei doi ochi încep să se miște mai bine ca o echipă. Ar trebui să urmeze obiecte în mișcare în această etapă și să înceapă să ajungă la lucrurile pe care le văd. De asemenea, sugarii în această etapă învață cum să-și îndrepte privirea de la un obiect la altul, fără a trebui să-și miște capul.

Lunile 4 – 6

Până la vârsta de 6 luni, au loc progrese semnificative în centrele vizuale ale creierului, permițându-le copilului să vadă mai clar și mutați ochii mai repede și mai precis pentru a urmări obiectele în mișcare. Șase luni de vârstă este, de asemenea, o piatră de hotar importantă, deoarece atunci copilul trebuie să aibă primul examen ocular.

Acuitatea vizuală se dezvoltă rapid, îmbunătățind de la aproximativ 20/400 la naștere până la aproximativ 20/25 la vârsta de șase luni. Viziunea asupra culorii trebuie să fie aproape complet dezvoltată la vârsta de șase luni, permițându-le să vadă cu ușurință toate culorile curcubeului.

Copiii dezvoltă, de asemenea, o mai bună coordonare a ochilor-mâini la vârsta de 4 până la 6 luni. Ei pot localiza rapid și ridica obiecte și direcționează corect o sticlă (și multe alte lucruri) către gură.

Lunile 7-12

Copilul dvs. este acum mobil, plutind și acoperind mai multe distanțe decât v-ați fi așteptat. La această vârstă, copiii sunt, de asemenea, mai buni la judecarea distanțelor și sunt mai pricepuți la localizarea, apucarea și aruncarea obiectelor.

În cursul lunilor 7-12, copiii dezvoltă o mai bună conștientizare a corpului lor general și învață să-și coordoneze viziunea cu mișcările corpului. În acest moment, urmăriți-le îndeaproape pentru a le menține în timp ce își explorează mediul. Păstrați dulapurile care conțin articole de curățare blocate și puneți o barieră în fața scărilor.

Când este timpul pentru un examen pentru ochi?

Dacă bănuiți că ceva este grav în neregulă cu ochii copilului în primele luni de viață (un ochi bombat, un ochi roșu, inrosirea excesivă sau o aliniere constantă a ochilor, de exemplu), duceți-vă copilul la oftalmolog pediatru imediat!

Pentru îngrijirea obișnuită a ochilor, oftalmologii vă recomandă să vă programați primul examen de ochi al copilului, când are șase luni. Deși copilul dvs. nu poate citi încă scrisori pe o diagramă de perete, optometristul dvs. poate efectua teste non-verbale pentru a determina acuitatea vizuală, pentru a detecta cantități excesive sau inegale de miopie, lumina și astigmatism și pentru a evalua timeing-ul și alinierea ochilor. La acest examen, medicul dumneavoastră va verifica, de asemenea, sănătatea ochilor copilului dumneavoastră, căutând tot ce poate interfera cu dezvoltarea normală și continuă a vederii.